Egyszerű recept, de mégis nagyon finom, szívből ajánol mindenkinek.
A szeptember a szilva szezonja!!!
Szilvás süti (Nagymami módra)
Hozzávalók:
25 dkg kristálycukor
6 egész tojás
30 dkg búzaliszt
1/2 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1,5 dl étolaj (helyette használhatunk 2 evőkanál vajat)
2 mokkáskanál citrom leve ( nem kötelező)
1,5 evőkanál fahéj
60-70 dkg szilva (közepesen érett)
Az elkészítés módja:
A szilvát alaposan megmossuk, kimagozzuk, ketté vágjuk hosszában, majd egy tálba tesszük és ízlés szerint adunk hozzá kristálycukrot és fahéjat. Kóstoljuk meg, ha savanyúnak érezzük, adjuk hozzá még cukrot, forgassuk át fakanállal és hagyjuk pihenni. Egy kicsit engedni fog a leve, de ez nem baj. Lecsorgatjuk róla a levet, de nem dogjuk ki ( készíthetünk belőle szilva levest).
A tojásokat felütjük külön tálba tesszük a fehérjéket és külön a sárgákat. A kristálycukrot, a vaníliáscukrot a tojás sárgákkal simára keverjük (addig, amíg már a cukor nem roszog), hozzáadjuk a citrom levet, az étolajat és tovább keverjük. Az étolajjal bánjunk csínnyán, mivel az lehúzza a tésztát és nem lesz szép magas. Kimérjük a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, jól összedolgozzuk. A másik tálban lévő tojásfehérjéket fehér habbá verjük, majd óvatosan hozzáadjuk a tésztához, és fakanállal alulról felfele beledolgozzuk a tésztába.
Tepsibe kerül a massza:
Válasszunk egy kb 35 X 37 cm-es tepsit, kenjük ki zsírral és lisztezzük körbe, majd öntsük bele a masszát egyenletesen. A massza tetejére szorosan egymás mellé rakjuk a felezett szilvákat. A sütőt 180 fokon előmelegített sütőbe tesszük és régi gázsütőbe 2-3 fokozaton 30-40 percig sütjük. Modern légkeveréses sütőben 180 fokon előmelegített sütőben 30 percig sütjük. Fogvájóval ellenőrízhető, a tészta állaga. Ha még ráragad a fogvájóra, akkor még sütni kell, ha már nem akkor kivehetjük a sütőből. Nem hagyjuk a tésztát a lekapcsolt sütőben, mert az hamar kiszárad és megkeménykedik.
Tálalás:
Még melegen kivesszük a tepsiből, egy fadeszkára tesszük, tálaláskor vaníliás porcukorral meghintve tálaljuk.
Kiváló még hozzá egy kis vanília puding, jól néz ki és nagyon finom.
Jó étvágyat hozzá!